Dagbestedingen

 

Dagbestedingen

Start hier jouw zoektocht naar passende dagbestedingen! Bekijk alle informatie, foto’s en leg gemakkelijk contact. Ben jij benieuwd welke dagbesteding bij je past? Gebruik dan de ‘wat past bij jou’ vragenfilter.
In 5 vragen weet jij welke dagbesteding het beste bij jou zou kunnen passen.

Heb jij een dagbesteding? Geef jouw dagbesteding ook binnen 10 minuten een podiumplek! Registreer je hier.

Op het moment dat je ziek of ouder bent, dan kan het leven al snel een eenzame wending krijgen. Je sociale contacten nemen af en je komt minder in contact met andere mensen. Het leven van een volwassenen of ouderen kan hierdoor flink benadeeld worden. De levensvreugde neemt af en de persoon kan in een diep dal terechtkomen. Gelukkig zijn er nu wel degelijk mogelijkheden om dit te voorkomen. Een belangrijk onderdeel hiervan is dagbesteding.

Verschillende soorten dagbesteding

Bij ons kun je terecht voor verschillende soorten dagbesteding. De verschillende activiteiten zorgen ervoor dat er altijd een leuke activiteiten zijn, voor allerlei soorten mensen.

Start hier jouw zoektocht naar passende dagbestedingen! Bekijk alle informatie, foto’s en leg gemakkelijk contact. Ben jij benieuwd welke dagbesteding bij je past? Gebruik dan de ‘wat past bij jou’ vragenfilter. In 5 vragen weet jij welke dagbesteding het beste bij jou zou kunnen passen.

Heb jij een dagbesteding? Geef jouw dagbesteding ook binnen 10 minuten een podiumplek! Registreer je hier.

Dagbesteding voor ouderen

Ouderen willen het liefste zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Met de juiste verzorging kan een oudere langer thuis blijven wonen, in plaats van in een zorginstelling. De zorg kan bijvoorbeeld geleverd worden door de thuiszorg of een mantelzorger.

De juiste hulp vinden is vaak geen probleem, het sociale aspect daarentegen wel. Het missen van sociale contacten, kan daarom zorgen voor een verminderd psychisch welzijn. Door gebruik te maken van dagbesteding, kunnen ouderen genieten met andere mensen, waardoor eenzaamheid tegengegaan kan worden.

Dagbesteding voor hulpbehoevenden

Niet alleen voor ouderen is dagbesteding ideaal. Ook hulpbehoevende met dagelijkse verzorging kunnen goede baat hebben bij dagbesteding. Denk bijvoorbeeld aan ‘werk’ in de zorgboerderij, spelletjes spelen in een activiteitencentrum, knuffelen met dieren op de kinderboerderij, leren schilderen in het buurthuis en nog veel meer.

Arbeidsmatige dagbesteding

Arbeidsmatige dagbesteding is een vorm van dagbesteding, waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, de mogelijkheid hebben om ‘werk’ te verrichten. De aangeboden activiteiten zijn zinvol en gestructureerd, waardoor ze lijken op werk. Deze mensen krijgen hierdoor een dagbesteding, waardoor ze betekenisvol hun dag kunnen invullen. Bovendien kan het een flinke boost geven aan de sociale interactie en het gevoel van eigenwaarde.

Wanneer we het hebben over arbeidsmatige dagbesteding, dan kun je denken aan activiteiten zoals:

  • Tuinieren en groenonderhoud
  • Licht productiewerk of inpakwerk
  • Houtbewerking of metaalbewerking
  • Het verzorgen van dieren op een zorgboerderij
  • Creatieve werkzaamheden zoals schilderen of knutselen

Dagbesteding in zorgboerderijen

Zorgboerderijen bieden structuur aan hulpbehoevende patiënten. Samen met een vrijwilliger of begeleider wordt er structuur gebracht aan de patiënt. Samen met de zorgaanbieder wordt er gekeken welke activiteiten op de zorgboerderij geschikt zijn en welke niet.

Met de juiste begeleiding helpt de zorgaanbieder om een goede structuur in de dag van de hulpbehoevende te brengen. Bovendien kan de hulpbehoevende hierdoor meer sociale contacten krijgen, wat positief is voor het psychische welzijn.

Wet maatschappelijke ondersteuning

Voor het ontvangen van dagbesteding heb je in de meeste gevallen een indicatie nodig. Deze indicatie wordt individueel beoordeeld door de WMO (wet maatschappelijke ondersteuning). Op het moment dat de hulpvraag ingediend wordt, zal de gemeente bekijken of je de beschikking krijgt over begeleiding en dagbesteding.

In elke gemeente wordt er een ander beleid gehanteerd. Het kan daarom verschillen per gemeente of er een eigen bijdrage of een kleine vergoeding in kosten gebracht wordt. Wil je meer informatie over WMO? Bel dan naar het telefoonnummer van je eigen gemeente.