Deze dagbesteding heeft een contract met de gemeente
Boerderij Vorster Hand is gelegen in een lommerrijk buitengebied van Sevenum. Rustig en toch niet afgelegen. Boerderij Vorster Hand is een echt familiebedrijf. Eigenaren zijn Math en Toos Kersten, dochter Eefje Kersten en schoondochter Lonneke Mertens.
Van oorsprong is Boerderij Vorster Hand een echt agrarisch bedrijf waar allerlei gewassen werden geteeld en op kleine schaal koeien werden gehouden.
Er is in de loop van de tijd veel veranderd. De koeien zijn verdwenen, maar de oorspronkelijke waarde in het telen van gezond en lekker voedsel is bewaard gebleven. Zoals in ons verticaal tuinier systeem in onze glazen kas. Maar dat is lang niet alles. Er gebeurt nog veel meer op onze boerderij.
Naast de agrarische tak, beschikt boerderij Vorster Hand ook over een zorg tak.
Binnen de zorgboerderij bieden wij 5 dagen in de week zorg en ondersteuning in de vorm van belevingsgerichte en arbeidsmatige dagbesteding aan verschillende doelgroepen.
De doelgroep die wij het langst verwelkomen zijn onze hulpboeren. Zij ondersteunen ons in alle voorkomende werkprocessen binnen ons bedrijf. Zoals het verzorgen van de dieren en het onderhouden van de groene omgeving.
Ieder op zijn eigen niveau en binnen zijn eigen mogelijkheden.
Naast een werkplek voor mensen met een verstandelijke en/ of lichamelijke beperking bieden we ook dagbesteding voor ouderen. Deze dagbesteding is vooral gericht op beleving en vindt plaats in de oude koeienstal, die inmiddels is omgebouwd tot sfeervolle en huiselijke leefruimte.
Dan hebben we sinds 24 juni 2017 een nieuwe tak aan ons bedrijf toegevoegd, de arbeidstraining. De arbeidstraining zit gehuisvest in een prachtig nieuw bedrijfspand met glazen kas. Binnen de arbeidstraining bieden we ontwikkelingsgerichte dagbesteding, werkervaringsplaatsen en arbeidstoeleidingstrajecten voor jong volwassenen en volwassenen, waarbij een traject naar werk (nog) niet tot de mogelijkheden behoort.
Door het verrichten van zinvol werk onder deskundige begeleiding van een werkbegeleider en jobcoach, en in de veilige, arbeidsmatige leeromgeving van boerderij Vorster Hand krijgen onze deelnemers de kans om het arbeidsritme geleidelijk weer op te bouwen en te werken aan persoonlijk effectiviteit en werknemersvaardigheden om uiteindelijk weer door te kunnen stromen naar een passende plek in de samenleving.
En in september 2018 zijn we gestart met een uniek en nieuw concept binnen onze arbeidstraining: de leervoorziening.
Binnen de leervoorziening wordt onderwijs gecombineerd met arbeidstraining en intensieve begeleiding op sociaal- emotioneel gebied. Hierdoor worden de studenten in de gelegenheid gesteld om in anderhalf jaar tijd hun Entree-diploma te behalen, meer zelfvertrouwen en eigenwaarde te ontwikkelen en een realistisch en wenselijk toekomstperspectief te creëren. Aan het einde van het traject kijken we samen naar een passend vervolg. Dit kan een doorstroom zijn naar een leuke baan, maar ook betekenen dat de student besluit door te stromen naar een MBO-2 opleiding.
Maar ook bieden we een time-out traject aan voor VMBO-ers die even vast lopen op school. We bieden rust, ritme en begeleiding met als doel ze weer in hun kracht te zetten, zodat ze uiteindelijk hun leerweg weer op een (andere) reguliere school kunnen voortzetten.
De naam boerderij Vorster Hand heeft een tweeledig context. Vorster Hand is de plaatselijke bijnaam van wijlen Handrie Kersten (grondlegger van de boerderij en de vader van Math).
Daarnaast kan de naam boerderij Vorster Hand gezien worden als een boerderij die een handreiking wil bieden op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, sociale erkenning, lichamelijke, psychische en /of psychogeriatrische ondersteuning voor alle mensen die gebruik maken van onze dienstverlening.
Onze missie is om door middel van het bieden van leermogelijkheden, zinvol werk, professionele zorg en begeleiding een bijdrage te leveren aan de gezondheid, zelfredzaamheid, persoonlijke ontwikkeling en sociale integratie van mensen met een ondersteuningsvraag.
Ons uitgangspunt daarbij is, om dit op zo’n manier te doen dat er recht wordt gedaan aan de verscheidenheid van alle mensen die gebruik maken van onze diensten en zij volledig zichzelf kunnen zijn op een bij hen passende plek in de samenleving. Hierbij maken we optimaal gebruik van de kansen en mogelijkheden die de groene omgeving biedt. Zo ontstaat rust, ruimte en structuur voor mensen met een ondersteuningsvraag binnen een veilige omgeving en dit creëert ruimte voor stabiliteit, groei en ontwikkeling.
De boerderij geeft met de glazen kas, kleinvee, tuinen en mensen een hartelijke en karakteristieke sfeer.
Als u het leuk vindt om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, dan kunt ook ons ook volgen op Facebook en op Instagram.
Voor de jeugdgroep binnen onze Leervoorziening is er onderwijs (VMBO/MBO) in combinatie met programma's die de persoonlijke ontwikkeling versterken en waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van alle mogelijkheden op en rond de boerderij en in de omgeving.
Werken met de dieren.
Werken in de verticale tuin in de kas.
Werken in het groen.
Werken met hout.
Meehelpen met de huishoudelijke taken.
Meehelpen in de zorg.
Creatief bezig zijn.