Dagbesteding, dit houdt het precies in

Dagbesteding, wat houdt dat precies in? Dit is een vraag die ons regelmatig wordt gesteld. En dat is ook niet zo gek: er zijn immers zoveel varianten, dat de definitie van dagbesteding soms best lastig is om vast te leggen. Dagbesteding (ook wel dagopvang genoemd) is geschikt voor verschillende mensen en we leggen je graag uit wat het inhoudt. Ontdek verder welke verschillende soorten dagbesteding er allemaal zijn, welke categorieën er bestaan en hoe je gebruik kunt maken van de unieke ‘wat past bij jou’ vragenfilter.

Wat is dagbesteding?

Dagbesteding is een plek die zorgt voor een herkenbare dagstructuur en daarnaast zorgt voor een zinvolle invulling van de dag. Dit doe je vaak niet alleen, maar samen met anderen, onder  professionele begeleiding. Ook zorgt dagbesteding ervoor dat mantelzorgers worden ontlast en dat het daardoor mogelijk blijft om thuis te blijven wonen. Dagbesteding wordt ook ‘begeleiding in een groep’ genoemd.

Het is in eerste instantie bedoeld om een bepaalde dagstructuur te bieden en tegelijktertijd te zorgen voor een zinvolle invulling van de dag. Ook heeft het vaak als doelstelling om de zelfstandigheid te vergroten. De activiteiten staan onder begeleiding van zorgprofessionals.

wat is dagbesteding

Welke verschillende categorieën bestaan er?

We kunnen grofweg drie categorieën onderscheiden, namelijk: belevingsgericht, arbeidsmatig en ontwikkelingsgericht. Vanuit daar kan de omgeving of het type dagbesteding erg verschillend zijn. Zo kan men naar bijvoorbeeld een atelier, boerderij, buurthuis, circus, dieren, fabriek, fietsenmakerij, garage, groenvoorziening, handenarbeid, horeca, hotel, houtbewerking, ICT / computers, koken, kunst, postbode, recreatie, recycling, schoonmaak, sport, theater, transport, wasserette, winkel en zorg.

Een locatie in de buurt is natuurlijk het allerfijnste. Maak daarom gebruik van de postcodefilter om te kijken wat bij jou in de buurt zit.

Voor welke doelgroep is er dagbesteding?

Er worden voor enorm veel doelgroepen dagbestedingsplekken aangeboden. Zo zijn er dagbestedingsplekken met als doelgroep autisme, gehandicapten, blind/slechtziend, chronisch ziek, dementie, doof/slechthorend, gedragsproblemen, lichamelijke beperking, meervoudige beperking, niet aangeboren hersenletsel (NAH), ouderen, psychische aandoening, verslaving, vrijwilliger, jongeren, kinderen of vluchtelingen.

Met de ‘wat past bij jou’ vragenfilter, vind jij de best passende dagbesteding!

Een geschikte dagbesteding vinden kan soms heel ingewikkeld zijn. Het belangrijkste is dat je op een plek terecht komt waarbij jouw wensen, talenten en vaardigheden het allerbeste tot z’n recht komen. Maar vooraf bepalen welk type dit dan zou moeten zijn, kan soms lastig en frustrerend zijn. Er worden talloze verschillende activiteiten aangeboden. Met de ‘wat past bij jou’ vragenfilter vind jij in 5 vragen de locatie die het beste bij je past.

Andere mensen leren kennen middels zinvolle invulling

Een goede invulling van je dag kan ervoor zorgen dat je je beter voelt en dat je het naar je zin hebt, ook speelt dagbesteding een belangrijke rol bij het behouden van sociale contacten. Zo leer je op een actieve manier, terwijl je creatief bezig bent, nieuwe mensen kennen.

Voorbeelden van zinvolle activiteiten voor mensen met dementie zijn puzzelen, tuinieren, knutselen, koken en muziek maken. Het belangrijkste is dat de activiteit aansluit bij de interesses en mogelijkheden van jou als persoon.

Gericht op de mantelzorger, mensen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking

Bij dagbesteding worden er per gemeente diverse activiteiten en begeleiding aangeboden, zodat er voor iedereen iets passends is. Dit helpt de deelnemers om nieuwe vaardigheden te leren, zichzelf te ontwikkelen en sociaal contact op te bouwen. Daarnaast is dagbesteding een bijdrage aan het verbeteren van structuur in het dagelijks leven.

Mensen hebben vaak behoefte aan een nuttige invulling van hun dagelijkse activiteiten. Dagbesteding biedt hier een uitkomst, omdat het verschillende activiteiten aanbiedt die aansluiten bij hun interesses en mogelijkheden.

Begeleiding vanuit de gemeente of een sociaal wijkteam

Naast het feit dat de mantelzorger een waardevolle bijdrage biedt aan degene die ondersteuning nodig heeft. Zo biedt de gemeente en het sociaal wijkteam aan de hand van het persoonsgebonden budget en een eigen bijdrage een geschikte vorm van dagbesteding.

Een combinatie van ondernemen en vrijwilligerswerk, zo kun je dagbesteding ook zien. Het is een plek gericht op mensen met dementie, om ervoor te zorgen dat zij een dag of een aantal dagdelen de activiteiten ondernemen en structuur krijgen precies waar zij ondersteuning nodig hebben.

Jouwdagbesteding zorg(t) voor verbinding!

Neem vrijblijvend contact met ons op

12 + 2 =