Dagbesteding, dit houdt het precies in

Dagbesteding, wat houdt dat precies in? Dit is een vraag die ons regelmatig wordt gesteld. En dat is ook niet zo gek: er zijn immers zoveel varianten, dat de definitie van dagbesteding soms best lastig is om vast te leggen. Dagbesteding (ook wel dagopvang genoemd) is geschikt voor verschillende mensen en we leggen je graag uit wat het inhoudt. Ontdek verder welke verschillende soorten dagbesteding er allemaal zijn, welke categorieën er bestaan en hoe je gebruik kunt maken van de unieke ‘wat past bij jou’ vragenfilter.

De betekenis van dagbesteding

Kort gezegd is een dagbesteding een plek die zorgt voor een herkenbare dagstructuur en daarnaast zorgt voor een zinvolle invulling van de dag. Dit doe je vaak niet alleen, maar samen met anderen. Ook zorgt dagbesteding ook ervoor dat mantelzorgers worden ontlast en dat het daardoor mogelijk blijft om thuis te blijven wonen. Het is in eerste instantie bedoeld om een bepaalde dagstructuur te bieden en tegelijktertijd te zorgen voor een zinvolle invulling van de dag. Ook heeft het vaak als doelstelling om de zelfstandigheid te vergroten. De activiteiten staan onder begeleiding van zorgprofessionals. 

wat is dagbesteding

Welke verschillende categorieën bestaan er?

We kunnen grofweg drie categorieën onderscheiden, namelijk: belevingsgericht, arbeidsmatig en ontwikkelingsgericht. Vanuit daar kan de omgeving of het type dagbesteding erg verschillend zijn. Zo kan men naar bijvoorbeeld een atelier, boerderij, buurthuis, circus, dieren, fabriek, fietsenmakerij, garage, groenvoorziening, handenarbeid, horeca, hotel, houtbewerking, ICT / computers, koken, kunst, postbode, recreatie, recycling, schoonmaak, sport, theater, transport, wasserette, winkel en zorg.

Een locatie in de buurt is natuurlijk het allerfijnste. Maak daarom gebruik van de postcodefilter om te kijken wat bij jou in de buurt zit.

Voor welke doelgroep is er dagbesteding?

Er worden voor enorm veel doelgroepen dagbestedingsplekken aangeboden. Zo zijn er dagbestedingsplekken met als doelgroep autisme, gehandicapten, blind/slechtziend, chronisch ziek, dementie, doof/slechthorend, gedragsproblemen, lichamelijke beperking, meervoudige beperking, niet aangeboren hersenletsel (NAH), ouderen, psychische aandoening, verslaving, vrijwilliger, jongeren, kinderen of vluchtelingen.

Met de ‘wat past bij jou’ vragenfilter, vind jij de best passende dagbesteding!

Een geschikte dagbesteding vinden kan soms heel ingewikkeld zijn. Het belangrijkste is dat je op een plek terecht komt waarbij jouw wensen, talenten en vaardigheden het allerbeste tot z’n recht komen. Maar vooraf bepalen welk type dit dan zou moeten zijn, kan soms lastig en frustrerend zijn. Met de ‘wat past bij jou’ vragenfilter vind jij in 5 vragen de locatie die het beste bij je past!

Jouwdagbesteding zorg(t) voor verbinding!

Neem vrijblijvend contact met ons op

5 + 1 =