Deze dagbesteding heeft een contract met de gemeente
Het doel van stichting Huis van Levenskunst is om zorg te verlenen aan en het welzijn te bevorderen van mensen met de ziekte dementie.
Het beleid van het Huis van Levenskunst is gericht op het aanbieden van dagbesteding waar activiteiten georganiseerd worden, die door de gasten als betekenisvol en zingevend worden ervaren.
Het wil een veilige plaats bieden waar op basis van de mogelijkheden van de gasten, in samenspraak met de gast en de naasten, een individueel begeleidingstraject wordt samengesteld.
Een belangrijk uitgangspunt van het Huis van Levenskunst: dementie heb je niet alleen! Natuurlijk betreft dementie de persoon zelf, maar ook alle geliefden, alle naasten krijgen ermee te maken. We zoeken verbinding. Met elkaar ervoor zorgen dat iemand zoveel mogelijk zijn leven kan leven zoals het bedoeld was.
Visie: De zorg die wij willen bieden heeft betrekking op zowel lichamelijk welzijn als op de zorg voor de ziel en richt zich ook op zingevende en richtinggevende motieven in het leven van de mens met dementie.
De levensloop en het zoeken naar continuïteit hierin willen wij integreren in de zorg, zodat het leven als zinvol en betekenisvol kan worden ervaren.
Dat is nieuw en onderscheidend. In het Huis van de Levenskunst worden de geheugenfuncties, “werkelijkheidsbeleven” en de oriëntatie op zichzelf en de omgeving niet alleen geschoold en beoefend via cognitieve geheugentraining, maar vooral ook via een sociaal-kunstzinnige weg (zang- boetseren-bewegen-schilderen-beeldhouwen-toneel etc).
Alle activiteiten in het Huis van Levenskunst hebben op de een of andere manier een samenhang met het geheugen. We spreken dit geheugen aan, vooral door de interesse te wekken. Interesse voor elkaar. Interesse voor de eigen creatieve mogelijkheden en voor de zingevende en betekenis gevende thema’s in het eigen leven en dat van de mede gasten. Op deze wijze kan er een gevoel ontstaan dat men meedoet. Dat het leven betekenis vol is, ook al zijn er problemen met het geheugen, de oriëntatie in tijd en ruimte en/of de motoriek.
Het ochtendprogramma heeft een bepaalde opbouw die globaal uit drie onderdelen bestaat:
- Geheugenoefeningen
De geheugenoefeningen zijn gericht op de actualiteit van de dag of de week. Zo spelen het weer en de wisseling van de seizoenen vaak een rol. Maar ook staan we stil bij gebeurtenissen uit het leven van de gasten, vaak in samenhang met de actualiteit.
- Bewegingsoefeningen
Beweging speelt een centrale rol. Bij de geheugenoefeningen combineren we de beweging, taal en geheugen. Sta-en loop bewegingen, met aandacht voor de balans, naast schrijf- en coördinatieoefeningen. En bewegingen om de vaardigheden van de ledematen zoals mobiliteit en kracht in conditie te houden.
- Kunstzinnige en ambachtelijke activiteiten
Hierbij is het resultaat ondergeschikt aan het proces van kunstzinnig bezig zijn. Dat kan bestaan uit tekenen of schilderen, boetseren, houtbewerken e.d. Met de handen iets kunnen maken werkt zingevend en bevestigend.