Dagverblijf NATUURLIJK MET DIEREN
Molenweg 14
6019 BS Wessem
0642448606
www.dagverblijf-natuurlijkmetdieren.nl
valerie
Stuur een bericht

Deel deze dagbesteding

Bedrijfsinformatie

Deze dagbesteding heeft geen contract met de gemeente

Het dagverblijf Natuurlijk met dieren heeft als doelstelling om de deelnemersgroep zowel verticaal als heterogeen op te bouwen. Dat betekent dat de deelnemers in leeftijd kunnen verschillen en ook een verschillende achtergrond en zorgvraag kunnen hebben. Hierdoor ontstaat er een onderling netwerk waar de ene persoon iets voor de andere kan betekenen.

Hetgeen waar wij ons mee profileren is de kleinschaligheid van max. 7 deelnemers per dag. Daarnaast is het een grote meerwaarde dat de begeleiding geboden wordt door één vaste begeleidster samen met een vaste vrijwilligster. Er is dus geen wisseling in personeel, m.u.v. ziekte/vakantie, dan is er sprake van een invalskracht.

Wij geven de deelnemer begeleiding op maat bij zijn/haar persoonlijke ondersteuningsvraag op basis van vertrouwen en wederzijds respect. Samen met de deelnemer maken wij een persoonlijk ‘Dagbestedingsplan’, waarin wensen en doelen helder omgeschreven zijn en in praktijk nagestreefd en geëvalueerd worden.

VISIE

De kracht van dit dagverblijf zijn onze dieren die de deelnemers uitdagen en inspireren, om gewenste vaardigheden te ontwikkelen en hun leven meer kleur te geven.

“Dieren hebben een positief effect op de lichamelijke en emotionele gesteldheid van mensen… Zo zijn er onderzoeken gedaan naar Animal-Assisted Therapy (AAT) met honden en katten, waaruit bleek dat de interactie tussen mens en dier het stressniveau verlaagt en een positief effect heeft op zelfvertrouwen, sociale vaardigheden en kwaliteit van leven. Noorse onderzoekers hebben aangetoond dat het werken met dieren op een boerderij positieve invloeden heeft op zelfredzaamheid en copingmogelijkheden (het leren omgaan met beperkingen, problemen en stress).” -Bron: www.diereninzorgenwelzijn.nl/documentatie

Het werken in en vooral het genieten van de natuur is een ander belangrijk aspect. Lekker buiten bezig zijn, een klusje voor iemand anders doen, werken in de moestuin, wandelen met de honden, boslucht inademen of aan een meertje picknicken... Dit geeft de deelnemers positieve energie en een tevreden gevoel.

De deelnemers kunnen op een vrijblijvende manier meedoen aan allerlei activiteiten en werkzaamheden. Ze leren hun huidige mogelijkheden en interesses kennen en te benutten en/of verder uit te breiden. Spelenderwijs oefenen ze gewenste vaardigheden, dragen ze verantwoordelijkheid, weten hun grenzen te verleggen en helpen de medemens waardoor zelfvertrouwen groeit,
prestaties verbeteren en hun eigenwaarde toeneemt.

Toon meer ˅

Openingstijden
ma
09:00 - 16:00
di
09:00 - 16:00
wo
09:00 - 12:00
do
09:00 - 16:00
vr
gesloten
za
09:30 - 12:30
zo
gesloten

werkzaamheden

De activiteiten op ons dagverblijf
De omgang met dieren staat centraal bij ons dagverblijf, tezamen met activiteiten in de natuur, creativiteit en actief bezig zijn voor de buurt. Er is het hele jaar door een divers aanbod in deze activiteiten en werkzaamheden. Deels een dagelijks terugkerende daginvulling en deels wisselend per seizoen en gericht op de wens van de deelnemersgroep.

Omgang met dieren
Verzorgen van dieren:
Zoals het voeren en water geven, vachtverzorging/borstelen, wandelen, knuffelen en spelen, schoonmaken van manden/hokken, bezoeken van o.a. dierenartsen/hoefsmid bijwonen, eieren rapen en mogelijk zelfs paardrijden. De omgang met onze (huis)dieren is een continue factor in dit dagverblijf.

Educatie op maat
Gericht op het niveau, de persoonlijke wens van de deelnemer en waarvan wij inschatten wat waardevol is bij het werken op ons dagverblijf, worden leuke en leerzame lessen gegeven over dierverzorging en -gedrag. Denk bijv. aan een PowerPoint presentatie met aansluitend een praktijkoefening, waarbij de deelnemer(s) onder deskundige begeleiding het geleerde zelf kunnen uitvoeren en ervaren.

Activiteiten in de natuur
-Het verzorgen van de moestuin; Bloemen plukken, nieuwe zaden planten of groente en fruit oogsten, onkruid wieden en gras maaien. -Het rapen van walnoten en plukken van bramen, kersen en appels. -Wandelen met honden en/of paarden, kleine ommetjes of grote rondjes bv. door het bos.

Muziek maken
Het horen en vooral het zelf maken van muziek, geluiden, klanken en/of vibraties kan een positief effect hebben op de stemming van de mens. Onze muzikale activiteiten worden bij goed weer georganiseerd in een mooi plekje natuur, waar niemand geluidsoverlast van ons kan ondervinden. De deelnemers kunnen uit allerlei verschillende instrumenten kiezen en deze eventueel met elkaar uitwisselen. Ook de vibraties van een klankschaal voelen kan een bijzonder fijne ervaring zijn!

Creativiteit
Creatief met je handen en ogen bezig zijn: Op uiteenlopende creatieve manieren maken wij samen mooie en unieke spulletjes. Twee keer per jaar gaan wij samen met de deelnemers op de jaarmarkt staan om alle mooie creaties te verkopen. De donaties die wij ontvangen worden gebruikt als beloningsgeld voor de deelnemers.

Actief bezig zijn voor de buurt
Integreren moet je organiseren! Samen met de deelnemers stellen wij ons voor aan de bewoners in deze buurt van Heel. Wij bieden dan aan om wekelijks glas en blik op te halen met als vergoeding een vrije donatie die gebruikt wordt als beloningsgeld voor de deelnemers. Tevens staan wij open voor andere werkzaamheden die passen bij de wensen en mogelijkheden van de deelnemers. Men kan bijvoorbeeld denken aan het uitlaten van een hond of het doen van een boodschap.

Beloningsgeld
Donatiegeld dat wij ontvangen voor de verkoop van creatieve spulletjes en het doen van heitjes voor karweitjes voor de buurt wordt gebruikt als beloning, erkenning en herkenning voor de deelnemers. Naast individueel beloningsgeld wordt er ook in een groepspot gespaard die benuttigd wordt bij een groepsuitje.

Toon meer ˅

Categorie
boerderij
dieren
houtbewerking
ict computers
koken

Doelgroepen
autisme
gedragsproblemen
jongeren
verstandelijke beperking

Kenmerken
Groepswerk
Buiten de stad
Veel begeleiding
Buiten werkzaamheden
Rustige omgeving