Wat is het doel van dagbesteding?

Het doel van dagbesteding is het bieden van activiteiten en ondersteuning aan mensen die extra hulp nodig hebben om de dag door te komen, zoals ouderen, mensen met een beperking of mensen met psychische problemen. Dit bevordert hun zelfstandigheid, verbetert hun kwaliteit van leven en helpt hen om betrokken te blijven bij de samenleving.

Doel van dagbesteding

Dagbesteding is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen die hulp nodig hebben bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Het doel is om hen te ondersteunen en uitdagen in hun persoonlijke ontwikkeling, zodat ze zo zelfstandig mogelijk kunnen blijven functioneren en hun zelfvertrouwen kunnen versterken.

De activiteiten die worden aangeboden kunnen variëren van praktische taken zoals huishoudelijke hulp tot creatieve en sociale activiteiten zoals muziek, kunst, spelletjes en uitstapjes. Hierdoor worden de deelnemers uitgenodigd om nieuwe ervaringen op te doen en hun interesses te ontdekken of verder te ontwikkelen.

Het doel van dagbesteding is om mensen te helpen bij het verbeteren van hun welzijn, het vergroten van hun zelfredzaamheid en het onderhouden of verbeteren van sociale contacten. Hierdoor kunnen ze blijven participeren in de samenleving en hun kwaliteit van leven verbeteren.

Hoe vind je de juiste dagbesteding? 

Om de juiste dagbesteding te vinden, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren: Persoonlijke behoeften: Het is belangrijk om de specifieke behoeften en interesses van de persoon te overwegen die de dagbesteding gaat ontvangen. Dit bepaalt welke activiteiten en programma’s het beste aansluiten.

Locatie: Overweeg de locatie van de dagbesteding en of deze toegankelijk is voor de persoon. Bijvoorbeeld, is de locatie gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer of is er parkeergelegenheid beschikbaar?

Kwaliteit: Kijk of de dagbesteding erkend is door de overheid en of ze voldoet aan de juiste veiligheids- en kwaliteitsnormen. Lees ook de beoordelingen en referenties van andere deelnemers of hun verzorgers. 

Kosten: Overweeg of de kosten van de dagbesteding binnen het budget passen en of er eventueel vergoedingen beschikbaar zijn. 

Personeel: Kijk of het personeel gekwalificeerd is en ervaring heeft met de specifieke groep waarvoor de dagbesteding is bedoeld. 

Een goede manier om te starten met het vinden van de juiste dagbesteding, is door contact op te nemen met de gemeente, een zorgverzekeraar of met Jouwdagbesteding. Wij helpen je graag verder in de (online) oriëntatie.

 

Bekijk alle dagbestedingen

Veel mensen kunnen wel vertellen welke dagbesteding het moet worden, maar uiteindelijk bepaalt in onze visie de deelnemer zelf. Met als doel om het werkgeluk centraal te stellen. Met een goede online oriëntatie weet je een stuk beter wat je wel of niet wilt. Vandaar dat het goed is om als eerste te kijken wat voor type en soorten dagbesteding er allemaal zijn. Op Jouwdagbesteding vind je bijvoorbeeld een atelier, boerderij, buurthuis, circus, dieren, fabriek, fietsenmakerij, garage, groenvoorziening, handenarbeid, horeca, hotel, houtbewerking, ICT / computers, koken, kunst, postbode, recreatie, recycling, schoonmaak, sport, theater, transport, wasserette, winkel en zorg. 

Aan de linkerkant kun je diverse filters terugvinden om je zoekopdracht een stuk beter te maken. Weet je nog niet precies wat je wilt? Maak dan gebruik van de ‘wat past bij jou’ vragenfilter.

Jouwdagbesteding zorg(t) voor verbinding!

Neem vrijblijvend contact met ons op

9 + 9 =

ilse-van-dalen