Hoe dagbesteding aanvragen?

Hoe dagbesteding aanvragen is een vraag die regelmatig wordt gesteld. De weg naar dagbesteding is voor iedereen anders. Voor sommige is de weg naar dagbesteding een geleidelijke weg, voor anderen is dagbesteding van de één op de andere dag nodig. Eén ding staat vast: start met een goede (online) oriëntatie, zodat jezelf de regie in handen neemt over de keuze voor welke dagbesteding er wordt gekozen. In dit stappenplan nemen we je mee hoe je dagbesteding kunt te verkrijgen.

Stap 1: Ontdek zelf welke dagbesteding het beste past 

Veel mensen kunnen wel vertellen welke dagbesteding het moet worden, maar uiteindelijk bepaalt de cliënt. Met als doel om het werkgeluk centraal te stellen. Met een goede online oriëntatie weet je een stuk beter wat je wel of niet wilt. Vandaar dat het goed is om als eerste te kijken wat voor type en soorten dagbesteding er allemaal zijn. Op Jouwdagbesteding vind je bijvoorbeeld een atelier, boerderij, buurthuis, circus, dieren, fabriek, fietsenmakerij, garage, groenvoorziening, handenarbeid, horeca, hotel, houtbewerking, ICT / computers, koken, kunst, postbode, recreatie, recycling, schoonmaak, sport, theater, transport, wasserette, winkel en zorg. 

Aan de linkerkant kun je diverse filters terugvinden om je zoekopdracht een stuk beter te maken. Weet je nog niet precies wat je wilt? Maak dan gebruik van de ‘wat past bij jou’ vragenfilter.

Stap 2: Kennismaken

Heb je een leuke dagbesteding gevonden? Mooi! Dan kun je in de podiumplek van de dagbesteding de openingstijden en beschikbaarheid terugvinden. We raden je aan om de informatie over de dagbesteding goed door te lezen en daarna een bericht naar de dagbesteding te sturen. Tip vanuit ons: stuur naar meerdere dagbestedingen een berichtje om kennis te maken. Juist doordat je met enkele dagbestedingen hebt gesproken, kun je veel concreter maken welke dagbesteding je aanspreekt.

Stap 3: Contact leggen met de gemeente 

De vervolgstap is om contact te leggen met de gemeente. Samen met een consulent van de gemeente en zorgprofessionals kun je samen afstemmen wat de te bewandelen route is. Ook zullen zij je meer duidelijkheid kunnen geven over welke financieringsvorm wordt afgesproken. Denk bijvoorbeeld aan WLZ, WMO of PGB. Binnen het aanbod kun je op filteren op dagbestedingen die een contract met de gemeente hebben.

Stap 4: Opstellen integraal plan van aanpak 

Samen met de dagbesteding, gemeente, begeleiding en cliënt wordt er een integraal plan van aanpak geformuleerd. Zaken die worden besproken zijn de werkzaamheden, de frequentie, de doelstellingen en de startdatum. Dit wordt vastgelegd in een ondersteuningsplan op maat.

hoe dagbesteding aanvragen

Stap 5: Inzet dagbesteding

Is iedereen tevreden met het plan? Dan kan de dagbesteding van start gaan. Door de goede online oriëntatie is de kans erg groot dat de samenwerking succesvol zal zijn. Toch kan het soms in de praktijk tegenvallen. Schroom dan niet om dit aan te geven en opnieuw gebruik te maken van de ‘wat past bij jou’ vragenfilter.

Begin je oriëntatie op een passende dagbesteding! 

Jouwdagbesteding zorg(t) voor verbinding!

Neem vrijblijvend contact met ons op

12 + 8 =

ilse-van-dalen