Werken bij een dagbesteding
Op Jouwdagbesteding.nl zijn heel veel dagbestedingen te vinden en dit is de plek om de zoektocht te starten bij het vinden van een dagbesteding. Ook wordt Jouwdagbesteding regelmatig gebruik voor iemand die op zoek is naar een baan bij een dagbesteding. Er zijn verschillende functies waar je op kan solliciteren bij een dagbesteding. Wij beantwoorden een aantal vragen voor je.
Verschillende functies bij een dagbesteding
Om bij een dagbesteding te gaan werken moet je eerst nagaan wat je behoeftes en wensen zijn. Vervolgens ga je kijken welke doelgroep, met de daarbij behorende behoeftes, bij jou zou passen. Er zijn een aantal verschillende functies waar je aan zou kunnen denken als je wilt werken bij een dagbesteding.
1. Activiteitenbegeleider: in deze functie ben je verantwoordelijk voor het begeleiden en organiseren van de activiteiten in de dag. Je maakt een programma dat past bij de behoeftes en wensen van de deelnemers. Denk hierbij aan activiteiten met de handen zoals schilderen en puzzelen, maar ook aan bewegingsactiviteiten zoals fietsen en wandelen.
2. Zorgcoördinator: in deze functie ben je verantwoordelijk voor het coördineren en plannen van de ondersteuning en de zorg van de deelnemers. Je voert persoonlijke gesprekken met de deelnemers, maar ook met de verwanten en hulpverleners die betrokken zijn bij deze deelnemer.
3. Begeleider: deze functie heeft wat overlap met de functie als activiteitenbegeleider. Ook als begeleider zorg je voor ondersteuning en begeleiding bij de activiteiten. Je zorgt dat de deelnemers de activiteiten kunnen uitvoeren en dat ze zich vertrouwd voelen in de groep.
4. Administratief medewerker: vaak een vergeten functie bij een dagbesteding. Echter is het wel een hele belangrijke functie, denk hierbij aan het bijhouden van dossiers. Zorgen dat indicaties allemaal goed ingeregeld zijn en dat de dagbesteding de vergoedingen ontvangt, die zij nodig hebben om de zorg aan de deelnemers te kunnen bieden. Ook hoort hier de planning van de medewerkers en het plannen van afspraken met verwanten bij.
5. Therapeut: een therapeut wordt vaak ingehuurd door een dagbesteding. Denk hierbij aan een fysio of ergotherapeut. Het is belangrijk dat deelnemers voldoende bewegen tegelijkertijd moeten oefeningen ook juist worden uitgevoerd. Een therapeut kan hier een waardevolle rol in hebben.
De bovengenoemde functies zijn een greep uit de functies die er beschikbaar zijn. Dit is namelijk per dagbestedingslocatie verschillende en afhankelijk van de behoefte van de deelnemers en de omvang van de organisatie.
Welke opleiding?
Bij de meeste functies is een opleiding en diploma vereist, welke opleiding is weer afhankelijk van de functie die je wilt gaan uitoefenen. Ook verschilt het weer per organisatie wat er nodig is aan kwalificaties. Neem daarom altijd contact op met de werkgever waar je zou willen werken, om dit na te vragen. Een aantal opleidingen waar je aan zou kunnen denken zijn:
– MBO-opleiding Verzorgende IG.
– MBO-opleiding Maatschappelijke Zorg.
– HBO-opleiding Social Work.
– HBO-opleiding Creatieve Therapie.
– HBO-opleiding Psychologie.
Welke CAO is van toepassing?
De CAO kan verschillend zijn per organisatie en in welke branche de dagbesteding actief is. De meest voorkomende CAO voor de zorg- en welzijnssector is de CAO Gehandicaptenzorg. Deze geldt voor organisaties die ondersteuning bieden aan mensen met een verstandelijke, lichamelijke of zintuigelijke beperking.
Daarnaast kunnen ook de CAO Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg van toepassing zijn bij dagbestedingslocaties die zich meer richten op de ouderenzorg.
Let daarom in de vacaturetekst even op welke cao van toepassing is, daarin verschilt namelijk ook weer de waardering (salaris) wat je ontvangt voor je werkzaamheden.
Vind jouw perfecte dagbesteding
Het vinden van een dagbestedingslocatie waar je zou willen werken kan lastig zijn, want waar moet je beginnen? Op Jouwdagbesteding natuurlijk. Op Jouwdagbesteding kun je vrijblijvend kennismaken met verschillende dagbestedingen.
Bekijk alle dagbestedingen per plaats om te kijken welke dagbesteding bij jou in de buurt zit.
Jouwdagbesteding zorg(t) voor verbinding!