Vervoer naar dagbesteding

Wanneer je gebruik maakt van dagbesteding is het ook prettig dat het vervoer naar de locatie is geregeld. Er zijn verschillende vormen van vervoer naar een dagbesteding. We leggen jullie graag uit wat deze verschillende vormen zijn. 

 

Wie is verantwoordelijk voor het vervoer?

Dit hangt af van de afspraken tussen de cliënt, de dagbestedingsorganisatie en de financieringsinstantie (bijvoorbeeld de gemeente of zorgverzekeraar). In sommige gevallen kan de dagbestedingsorganisatie verantwoordelijk zijn voor het vervoer, terwijl in andere gevallen de cliënt zelf verantwoordelijk is of dat er een externe vervoersdienst wordt ingeschakeld. Het is belangrijk om hierover duidelijke afspraken te maken om misverstanden en onnodige kosten te voorkomen.

Verschillende vormen van vervoer

Er zijn verschillende vormen voor het inzetten van vervoer naar een dagbestedingslocatie. Er dient altijd gekeken te worden naar wat de mogelijkheden zijn, welke beperkingen er zijn en wat dat situatie is. 

Er zijn verschillende vormen van vervoer naar een dagbesteding, waaronder:
1. Openbaar vervoer: zoals de trein, bus, tram of metro.
2. Eigen vervoer: zoals de auto, fiets of scooter.
3. Collectief vervoer: zoals de regiotaxi of buurtbus.
4. Vervoer via de dagbestedingsorganisatie: sommige dagbestedingsorganisaties bieden vervoer aan voor hun cliënten.

Het type vervoer hangt af van de persoonlijke voorkeur en mogelijkheden van de cliënt en kan worden afgestemd met de dagbestedingsorganisatie.

Moet je betalen voor vervoer naar een dagbesteding?

Als je gebruik maakt van dagbesteding, dan betaal je in principe zelf voor het vervoer naar de locatie. In sommige gevallen kan het zijn dat er afspraken zijn gemaakt tussen de dagbestedingslocatie en het vervoersbedrijf, waardoor het vervoer vergoed wordt door de dagbestedingslocatie of door de gemeente.

Als je een beperking hebt en niet zelfstandig met het openbaar vervoer of met de fiets naar de dagbesteding kunt gaan, dan kun je in aanmerking komen voor vervoer via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Dit moet dan wel eerst worden aangevraagd bij de gemeente. De gemeente bekijkt dan of je in aanmerking komt voor deze vervoersvoorziening en wat de mogelijkheden zijn.

Als je onder de Jeugdwet valt en gebruik maakt van dagbesteding, dan kan het zijn dat het vervoer wel vergoed wordt door de gemeente. Dit is afhankelijk van de afspraken die er gemaakt zijn tussen de aanbieder van de dagbesteding en de gemeente waarin je woont.

Wat kost WMO vervoer

Deze kunnen variëren afhankelijk van de gemeente en het type vervoer dat wordt gebruikt (bijvoorbeeld taxi of bus). U kunt de tarieven voor WMO vervoer in uw specifieke gemeente het beste opvragen bij uw lokale gemeente of vervoerder.

Vind jouw perfecte dagbesteding

Het vinden van een passende dagbesteding is lastig, want waar moet je beginnen? Op Jouwdagbesteding natuurlijk. Op Jouwdagbesteding kun je vrijblijvend kennismaken met verschillende dagbestedingen.
Bekijk alle dagbestedingen per plaats om te kijken welke dagbesteding bij jou in de buurt zit.

 

Jouwdagbesteding zorg(t) voor verbinding!

Neem vrijblijvend contact met ons op

6 + 11 =

Ruben-van-jouwdagbesteding