Podiumgesprek: Klessebasjes

Op Jouwdagbesteding.nl kan een dagbesteding zichzelf een podium geven door middel van foto’s, informatie en unieke kenmerken. Maar sommige verhalen, visies en drijfveren hebben meer ruimte nodig. In een podiumgesprek hebben wij een goed gesprek met een eigenaar van een dagbesteding of een initiatiefnemer van een bijzonder project of evenement.

Dit keer hebben Chantal van der Nat, initiatiefnemer van de Klessebasjes gesproken. 

Wie is de initiatiefnemer achter Klessebasjes?

Chantal is de initiatiefnemer van Klessebasjes. Seba (geboren 1940), de moeder van Chantal, kreeg een aantal jaren geleden te horen dat ze dementie heeft. Chantal merkt dat haar moeder iedere dag geleidelijk achteruitgaat en ze steeds minder zelfstandig kan ondernemen. Haar wereld is inmiddels erg klein geworden en datgene wat ze doet en meemaakt, vergeet ze snel. Het is lastig om een gesprek gaande te houden. Wanneer Chantal een vraag stelt, dan komt er geen vraag terug. Er ontstonden meer en meer stiltes die soms wat ongemakkelijk voelden, voor Chantal meer dan voor haar moeder. Deze ervaring is voor Chantal het startpunt geweest voor Klessebasjes!

jouwdabesteding-in-gesprek-met-chantal-van-der-nat-klessebasjes-boekje

Wat is Klessebasjes?

Klessebasjes zijn puzzel- en prentenboekjes die terug gaan in de tijd en aansluiten bij de nog aanwezige belevingswereld van mensen met dementie. De boekjes geven hun weer een verhaal en laten ze weer meedoen in een gesprek.  Dat is zo belangrijk voor hun zelfvertrouwen en eigenwaarde. 

“Dat gevoel om weer even samen te zijn met mijn moeder zonder dementie, daar verlangde ik naar. Door te kijken naar wat mijn moeder nog wel weet en kan, ben ik tot de ontwikkeling en creatie gekomen van een aantal producten om mensen met dementie weer als gelijkwaardige gesprekspartner te zien” aldus Chantal.  

De naam Klessebasjes is een verbastering van de woorden ‘Klessebesjes’ en ‘Seba’. Een ‘klessebesje’ is een afgeleide van het werkwoord ‘klessebessen’… wat voor babbelen, keuvelen of kwebbelen staat. Seba is de naam van haar moeder. Chantal vindt het mooi om haar op deze manier te eren.

” Ik vond het zo vervelend om te ervaren dat ik de aansluiting met mijn moeder steeds meer ging kwijtraken, daar moest ik wat op verzinnen “

Wat staat er komende tijd op de planning?

De komende tijd staat er voor Chantal nog genoeg op de planning. “Ik wil nog meer mensen kennis laten maken met Klessebasjes, zodat er voor anderen ook meer fijne momenten met hun dierbare met dementie ontstaan. Daarnaast vind ik het ontzettend mooi om op deze manier maatschappelijk betrokken te zijn. Ik wil met mijn producten voor zoveel mensen die met dementie te maken hebben het verschil maken!” aldus een passievolle Chantal. 

klessebasjes

Kennismaken met Klessebasjes?

Jouwdagbesteding vindt de hulpmiddelen van Klessebasjes een ontzettend mooi idee. Op de website van Klessebasjes kun je nog meer informatie vinden en naast de puzzelboekjes, prentenboekjes ook praatplaten en postkaarten bestellen. We hopen dat er nog veel meer mensen kennis mogen gaan maken met Klessebasjes!

Jouwdagbesteding zorg(t) voor verbinding!

Neem vrijblijvend contact met ons op

2 + 14 =

ilse-van-www.jouwdagbesteding.nl