Podiumgesprek: de Vrolijke Boekenwurm

Op Jouwdagbesteding.nl kan een dagbesteding een podiumplek creëren door middel van foto’s, informatie en unieke kenmerken. Maar sommige verhalen, visies en drijfveren hebben meer ruimte nodig. Deze keer hebben wij Petra van Stigt, de eigenaresse van de Vrolijke Boekenwurm uit Alkmaar gesproken.

Wie is de initiatiefnemer achter de Vrolijke Boekenwurm?

Na jarenlang bij Hartekamp en Huize Ursulla te hebben gewerkt, is Petra in 2017 de Vrolijke Boekenwurm gestart. En dat is niet zonder reden. Petra is namelijk altijd al dol geweest op boeken en ze runde 10 jaar geleden al haar eigen webwinkel met boeken. Geen wonder dat Petra daarom een dagbesteding in de vorm van een boekenwinkel is gestart: de Vrolijke Boekenwurm! 

“Ik heb altijd al een grote interesse gehad in communicatie. Hoe leg je op een goede en begrijpelijke manier een ziekenhuisbezoek of begrafenis uit? Ik wil graag dat we elkaar begrijpen. Dat gaat verder dan alleen de mondelinge communicatie. Juist met lichamelijke communicatie en beelden kunnen we elkaar beter begrijpen. Ook bij conflicten vind ik het leuk om het communicatieve daarna te analyseren. Ik heb nooit spijt gehad van mijn beslissing om de Vrolijke Boekenwurm op te starten.” aldus Petra. 

dagbesteding-in-alkmaar

Visie en succesfactor van de Vrolijke Boekenwurm

“De visie en tevens de succesfactor van de Vrolijke Boekenwurm is dat de werkwijze wordt aangepast op de medewerker zelf. We kunnen niet simpel kopiëren en plakken. Daar geloof ik niet in. Nee, ik weet zeker dat dat niet werkt, omdat ik het te vaak met mijn eigen ogen heb gezien. Iedereen is anders, iedereen heeft andere aandachtspunten én talenten. En juist dat deze talenten kunnen worden vergroot is voor mij enorm belangrijk. Daar krijgen medewerkers bij mij de ruimte voor.

Onze winkel is door de vele bekende boekfiguren een feest der herkenning zo ook bij onze medewerkers. De winkel is overzichtelijk ingericht en de emoties en/of verhaallijn van de boeken zijn goed te volgen voor onze medewerkers zodat ze klanten gemakkelijk in hun eigen woorden meer kunnen vertellen over een boek (geen ingestudeerd verkooppraatje).

Connor, één van onze medewerkers, ook wel de Vlotte Vrolijke Vrijdagmiddag Verkoper genoemd, plaatst elke vrijdagmiddag op Instagram en Facebook een vlog waarin hij wat vertelt over een boek. En het leuke is dat Connor zelf met dit idee is gekomen! En heel eerlijk? Ik leer ook van onze medewerkers!” vertelt Petra vol energie. 

” Bij de Vrolijke Boekenwurm geef ik onze medewerkers een kans, die ze normaal nooit konden krijgen. Buiten de kaders denken, dat maakt ze trots. Elke dag leer ik ze iets bij, maar andersom leer ik ook van hen. “

Wat staat er komende tijd op de planning?

“We blijven als Vrolijke Boekenwurm ons steeds meer op de kaart zetten. Niet alleen als dagbesteding, maar juist ook als winkel. Daarnaast blijf ik investeren in het opbouwen van waardevolle relaties. Maar nog belangrijker: ik blijf de medewerkers ondersteunen in de werkzaamheden. En soms pas ik de werkzaamheden aan. Zo is één van onze medewerkers doof en gaan we op korte termijn onze kassa aanpassen, zodat hij op basis van plaatjes met onze klanten kan communiceren. Het lijkt iets kleins, maar het is een wereld van verschil voor hem.

En mag ik dromen? Dan zou ik graag met anderen het oude pand van de V&D hier op de hoek betreden. In dit pand komt dan alles samen: dagbesteding met lunchroom, bordspellen, kleding, boeken… Maar eerst hier flink knallen!” vertelt Petra daadkrachtig.  

stichting-saga

Kennismaken met de Vrolijke Boekenwurm uit Alkmaar?

Wij konden uren met Petra verder praten, maar we moesten door de tijd helaas gaan. In de podiumplek van de Vrolijke Boekenwurm kun je meer informatie lezen. Maar ook op de website kun je nog veel meer te weten komen over de Vrolijke Boekenwurm. Maar het leukste is om gewoon even binnen te lopen om kennis te maken met deze fantastische dagbesteding!

Jouwdagbesteding zorg(t) voor verbinding!

Neem vrijblijvend contact met ons op

5 + 6 =

ilse-van-www.jouwdagbesteding.nl