Podiumgesprek: De Moestenier

Op Jouwdagbesteding.nl kan een dagbesteding een podiumplek creëren door middel van foto’s, informatie en unieke kenmerken. Maar sommige verhalen, visies en drijfveren hebben meer ruimte nodig. Deze keer hebben wij Manon, de eigenaresse van De Moestenier, gesproken.

Wie is de initiatiefnemer achter De Moestenier?

De Moestenier is een warme, kleinschalige en leerzame dagbesteding middenin de moestuin. Een dagbesteding waarbij je samen heerlijk kunt werken in het groen. “Vanaf jongs af aan ging ik al met mijn moeder mee naar haar werk. Ze werkt in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Ik had veel interesse in deze sector en toen ik mocht gaan studeren, startte ik direct met de studie SPW. Dit vervolgde ik met een baan in de verstandelijk gehandicapten zorg gedurende mijn vervolgstudie maatschappelijk werk. Na een aantal jaar als maatschappelijk werker gewerkt te hebben, waarbij ik steeds meer achter de computer zat, rolde ik een managementfunctie in. Naar mijn idee verloor ik het contact met de werkvloer en de cliënten te veel. Hierop besloot ik om een jaar op reis te gaan waarbij ik werkte en woonde op boerderijen in Europa. Deze bijzondere reis sloot ik af op een zorgboerderij. Dat was ook het moment dat ik besefte dat ik mijn toekomst op die manier wilde voortzetten, hier werd ik echt gelukkig van!

Mijn reis heeft me laten inzien dat het sociale aspect en het groen elkaar kunnen versterken! Dat heeft me geïnspireerd om iets voor mezelf te starten met de combinatie van groen en mensen!” vertelt Manon. 

Visie en succesfactor van De Moestenier

“Het concept van mijn dagbesteding is een uniek concept! We doen allerlei werkzaamheden in de moestuin op verschillende locaties, een soort zorgboerderij op pad. We leggen nieuwe moestuinen aan, onderhouden ze en knappen vervallen moestuinen op. De medewerkers, ook wel Moesterniers genoemd, vinden het ontzettend leuk om te doen. Laatst zei een Moestenier op de terugweg: Ik vind het zo leuk dat we deze ouderen hebben kunnen helpen, dat geeft een goed gevoel. Zij helpen nu anderen, in plaats van altijd degene te zijn die hulp nodig hebben, dat geeft zoveel voldoening. De Moesteniers dragen beide hun werkkleding ook in hun privéleven omdat ze er zo trots op zijn. Een groter compliment kan ik niet krijgen.

Het is ook van deze tijd dat mensen zelf hun groente willen verbouwen, en dat is op deze manier voor iedereen te realiseren. De maaltijd komt uit eigen tuin, mensen hoeven de deur niet meer uit om groente te halen! Hoe mooi is dat?!” vertelt Manon enthousiast.

” De werkzaamheden die we doen vanuit de opdrachten zijn enorm dankbaar. Wij realiseren de groente uit eigen tuin! ” 

Wat staat er komende tijd op de planning?

“Wij zitten in ieder geval nooit stil. Wij hebben sinds 1 november 2021 een eigen moestuin. Elke Moestenier krijgt dan ook zijn eigen stukje om aan te leggen en te onderhouden. Deze kennis kunnen ze daarna weer gebruiken bij de opdrachten die we samen gaan doen. Ik gun ze het stukje zodat ze ook verantwoordelijkheid mogen dragen en trots kunnen zijn op het werk dat ze doen!

Op dit moment zijn we nu twee dagen in de week met twee Moesteniers op pad. Ik zou het fantastisch vinden om nog meer mensen kennis te laten maken met ons, vooral omdat iedereen het ook zo naar zijn of haar zin heeft. Wel kan ik, door het kleinschalig te houden, de begeleiding bieden die iedereen nodig heeft. Wanneer er meer Moesteniers zijn wil ik wellicht mijn dagen gaan uitbreiden.” aldus Manon.

Kennismaken met
De Moestenier?

In de podiumplek van De Moestenier kun je meer informatie lezen. Maar ook op de website kun je nog veel meer te weten komen over De Moestenier. Het leukste is om gewoon even contact op te nemen met Manon en wellicht dat de Moestenier een geschikte dagbesteding voor jou is of kunnen ze bijdragen aan een leuk groen project!

Jouwdagbesteding zorg(t) voor verbinding!

Neem vrijblijvend contact met ons op

8 + 7 =

ilse-van-www.jouwdagbesteding.nl