Podiumgesprek: de Goeikamer

Op Jouwdagbesteding.nl kan een dagbesteding een podiumplek creëren door middel van foto’s, informatie en unieke kenmerken. Maar sommige verhalen, visies en drijfveren hebben meer ruimte nodig. Deze keer hebben wij met Justin Otting, een van de eigenaren van de Goeikamer uit Aarle-Rixtel, gesproken.

Wie zijn de initiatiefnemers achter de Goeikamer?

Justin en zijn vrouw Eva zijn de initiatiefnemers achter de Goeikamer. De Goeikamer is een koffie- en theehuis in een prachtige, recent gerenoveerde monumentale langgevelboerderij, in het buitengebied van het Brabantse dorp Aarle-Rixtel. Deze fijne plek biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, in de leeftijdscategorie van ongeveer 15 tot 35 jaar, een kleinschalige werkplek en dagbesteding waar Eva en Justin begeleiding op maat bieden. En eigenlijk kun je dat al zien bij de werkzaamheden: die zijn veel meer omvattend dan alleen werkzaamheden in het koffie- en theehuis.
“Het woord cliënt kennen we bij de Goeikamer niet, we zien iedereen echt als een collega. En daarom hebben we het bij ons ook alleen over collega’s” zegt Justin. 

dagbesteding-de-goeikamer-aarle-rixtel

Visie van de Goeikamer

 Justin en Eva hebben een enorm mooie visie. Ze zijn gestart met een goeikamer waarin ze thee en koffie aanbieden met zelfgebakken lekkers. Ook is er “lunch uit het vuistje”! Ze zien dat het verhaal van de Goeikamer in de brede omgeving steeds meer animo krijgt, waardoor de klandizie snel toeneemt. Dit betekent dat de druk op de collega’s ook toe kan nemen, echter weten Justin en Eva deze verwachtingen op het gebied van snelheid bij de klanten te managen. Ze vinden het belangrijk dat de Goeikamer meegroeit met de collega’s in plaats van andersom. Als je bij de Goeikamer iets komt eten of drinken, dan wordt hier de tijd voor genomen. Juist deze sterke visie zorgt ervoor dat de Goeikamer een rustpuntje op de dag is, dat stralen zij ook letterlijk uit. 
  
Wanneer een collega net iets meer rust nodig heeft, dan kan deze de rust vinden bij de dieren die verzorgt moeten worden. “Of ze hier nu 15 minuten of een uur voor nodig hebben, dat maakt niet uit. Alles op het eigen tempo” aldus Justin.  
   
Vervoer lastig? Justin of Eva komt je iedere dag aan huis ophalen. Dat is hoe een fijne dag begint bij de Goeikamer! “Dit is denk ik kenmerkend voor de Goeikamer. Een leuke dag begint namelijk al ’s ochtends vroeg bij het vervoer.” zegt Justin vol energie.  

Vervoer lastig? Justin of Eva komt je iedere dag thuis ophalen. Dat is hoe een fijne dag begint bij de Goeikamer!

Wat staat er komende tijd op de planning?

De plannen liegen er niet om en er staat enorm veel op de planning. Maar ook hiervoor geldt dat hier de tijd voor wordt genomen. Zo willen Justin en Eva in het voorjaar een Bed&Breakfast opstarten. Daar komen weer werkzaamheden voor de dagbesteding uit zoals gastheer of gastvrouw, de kamers in orde maken en een uitbreiding van de horeca. Ook wordt de tuin nog aangepakt, zoals het planten van de bomen en het onderhouden hiervan. In deze tuin worden dan zelf de theekruiden gemaakt. 

Het leuke is dat het Bed&Breakfast nog vanaf de grond moet worden opgebouwd en ook hier willen Justin en Eva juist dat de collega’s hun steentje aan kunnen gaan bijdragen. Op deze manier zien collega’s op zowel korte als lange termijn progressie bij zichzelf, maar ook zien ze hoe ze er als team voor zorgen dat de Goeikamer groeit. 

dagbesteding-de-goeikamer-aarle-rixtel

Kennismaken met de Goeikamer?

In de podiumplek van de Goeikamer kun je meer informatie vinden over de Goeikamer. Ook staan daar alle werkzaamheden beschreven. Heb jij zin om aan de slag te gaan bij deze bijzondere dagbesteding? Wees dan snel, want ze hebben nog maar een aantal plekjes vrij!

Jouwdagbesteding zorg(t) voor verbinding!

Neem vrijblijvend contact met ons op

1 + 12 =

ilse-van-www.jouwdagbesteding.nl