Podiumgesprek: Cura

Op Jouwdagbesteding.nl kan een dagbesteding een podiumplek creëren door middel van foto’s, informatie en unieke kenmerken. Maar sommige verhalen, visies en drijfveren hebben meer ruimte nodig. Deze keer hebben wij Humphrey van Cura uit Wijchen gesproken.

Wie is de initiatiefnemer achter Cura?

Humphrey is de gedreven professional van Cura. Humphrey heeft jarenlang bij de politie gewerkt en is in aanraking gekomen met deze bijzondere doelgroep via zijn broer. Zijn broer had gezondheidsproblemen en daardoor is Humphrey hem gaan helpen bij zijn bedrijf. Al snel merkte Humphrey dat hij het werk met deze doelgroep ontzettend leuk vond en begonnen zijn handen te jeuken om ook een dagbesteding op te starten!  Hij is alweer 5 jaar geleden Cura gestart, vanaf dat moment heeft Humphrey geen moment meer stil gezeten!

“Er komen veel jongeren naar Cura vanuit besloten of gesloten groepen. Ik merkte al snel dat mijn expertise zit in het begeleiden van de jongens. Ook komen er meiden naar onze locatie, zij ontvangen begeleiding van Mandy van Klem Dagbesteding. We zitten in hetzelfde gebouw, werken samen en combineren soms werkzaamheden. Gezien de behoefte van de jongens en meiden toch verschelend is, is dit een leuke manier om onder een dag samen te werken en krijgt elke jongeren de begeleiding die hij of zij nodig heeft. Inmiddels heb ik twee begeleiders in dienst en heeft Mandy ook nog een begeleider in dienst” vertelt  Humphrey vol enthousiasme!

Visie van Cura

“Bij Cura werken we met brede en duidelijke kaders. Er heerst een sterke vertrouwensband tussen begeleiders en deelnemers onderling. De jongeren die bij ons komen hebben op de woongroep waar zij verblijven best weinig vrijheden. Wij merken dat wij hen juist wel deze vrijheid kunnen geven. Dit komt voort vanuit het vertrouwen dat we met ze opbouwen en de groepsdynamiek. Wanneer een deelnemer merkt dat hij wat hoger in zijn spanning komt, dan kiest hij er zelf voor om een rondje met de hond te gaan wandelen of hij gaat even met ons praten.

Bij Cura zetten ze sterk in op de groepsdynamiek. Wanneer ze merken dat deze verstoord wordt door een deelnemer, dan gaan ze hier direct mee aan de slag om dit weer in balans te brengen. Soms is het nodig om de touwtjes weer aan te trekken en de regels aan te scherpen. Juist door deze duidelijkheid, hebben onze jongeren veel vrijheid bij Cura. ” vertelt Humphrey.

” De werkvakantie naar Zweden was onwijs gaaf, dankbaar en onvergetelijk! “ 

Wat maakt Cura uniek?

“Elke dag is weer anders. We starten de dag door alle jongeren zelf op te halen met onze bussen. Zo hebben we altijd een goede overdracht in de ochtend met de groep en in de middag over hoe de dag is gegaan.
We doen werkzaamheden op locatie zoals ontruimingen van huizen, de ramen wassen en tuintjes opknappen met onderhoud. Voor alle werkzaamheden die we verrichten hebben we ook de juiste en professionele benodigdheden. Zo hebben we bijvoorbeeld voor het wassen van de ramen, zelf een machine die zorgt voor het water dat we hiervoor moeten gebruiken. (zie foto hieronder, red) Als we iets aanpakken, dan doen we het ook goed.Er is laatst nog iemand van de vakschool geweest om ons te leren schilderen. 
Daarnaast hebben we een aantal sportabonnementen bij de sportschool hier in de buurt. Elke dag gaat er daar een groepje in de ochtend en een ander groepje in de middag onder begeleiding een uur sporten. Het is een andere manier om in contact te zijn met de jongeren. 

Wat ook wel heel uniek is, was de werkvakantie naar Zweden. We zijn met een groepje jongeren en drie begeleiders naar Zweden gegaan om een schuur te slopen. Het was onwijs mooi om te zien hoe de jongeren dit hebben gedaan, er heeft geen een conflict plaatsgevonden. Ze sliepen in tenten en ze moesten dus ook hun slaapruimte delen met elkaar. In de ochtend werd er gewerkt en in de middag was er ruimte voor het ontdekken van de omgeving. Gaaf, dankbaar en onvergetelijk!” 

Wat staat er komende tijd op de planning?

“Ik vind het belangrijk dat we een gezond bedrijf zijn en dat de jongeren elke dag hier weer een leuke dag hebben gehad. Wanneer ik merk dat jongeren niet op hun plek zitten, of ze een blijvende stoorzender zijn in de groep dan verwijs ik ze door naar een andere plek. Niet omdat ik ze niet wil helpen, maar wij werken vanuit de kracht van samenhorigheid en ik heb gemerkt dat het dan ook voor de jongeren zelf beter is om een kans elders te krijgen! Ik heb veel zin om onze jongens ook de komende jaren te mogen begeleiden” aldus een gepassioneerde Humphrey.

Kennismaken met Cura?

In de podiumplek van Cura kun je meer informatie lezen. Wil je nog meer weten van deze veelzijdige dagbesteding? Neem dan direct contact op met Humphrey!

Jouwdagbesteding zorg(t) voor verbinding!

Neem vrijblijvend contact met ons op

4 + 9 =

ilse-van-www.jouwdagbesteding.nl