Interview met Klik: Kenniscentrum Verstandelijk Gehandicaptenzorg

In februari 2021 heeft Ilse een interview door Vakblad Klik gehad. Klik is een toonaangevend vakblad voor medewerkers in de verstandelijke gehandicaptenzorg. Klik steunt de visie van Jouwdagbesteding en zegt hier zelf over:
“Wij steunen de visie dat cliënten zelfstandig een keuze moeten kunnen maken voor een bepaalde dagbesteding. Laat de cliënt maar aan de knoppen draaien, zet ze in hun kracht en laat ze kennismaken met de mooiste dagbestedingen!”

Onderstaand het interview door vakblad klik.

klik-magazine

‘Laat de cliënt zelf maar aan de knoppen draaien’ 

Ilse van Dalen maakte samen met cliënten heel wat zoektochten mee naar een geschikte dagbestedingslocatie. Dat moet toch anders kunnen, dacht ze. Langzaam ontstond er een plan in haar hoofd dat vorig jaar mei gelanceerd werd als de website Jouwdagbesteding.nl. Hier kunnen cliënten helemaal zelf kennismaken met een aangesloten dagbestedingslocatie naar keuze. Klik sprak met Ilse over haar initiatief.

Waarom ben je begonnen met Jouwdagbesteding.nl?
“Een cliënt die ik persoonlijk begeleidde, kwam iedere dag verdrietig terug van de dagbesteding. Samen zochten we naar een alternatief en dat bleek nog niet zo makkelijk te vinden. Voor de cliënt waren de websites van dagbestedingslocaties tamelijk onbegrijpelijk met al die teksten. Dat zou anders moeten, in mijn optiek. Tegelijkertijd zag ik dat heel veel ouders of andere verwanten van cliënten vaak zeer bepalend zijn in de keuze voor dagbesteding, terwijl de cliënt centraal staat. Een cliënt zou op een eenvoudige manier zélf moeten kunnen bepalen welk soort dagbesteding voor hem of haar geschikt is. Laat de cliënt zelf maar aan de knoppen draaien! Daar besloot ik me op te richten en zo heb ik samen met Ruben Klösters, die verantwoordelijk is voor de marketing, Jouwdagbesteding.nl opgezet.”

 

Waardoor is de site zo gebruiksvriendelijk voor cliënten?
“Door de unieke ‘wat past bij jou’ vragenfilter! Een tool, waarmee een cliënt in vijf vragen met behulp van picto’s kan bepalen wat voor soort dagbesteding bij hem of haar past. Bijvoorbeeld: ben je liever alleen of in een groep? Ben je liever binnen of buiten? In de stad of op het platteland? Aan de hand daarvan komen geschikte locaties naar voren waar je alle informatie van kunt bekijken.”

 

Hiervoor had je wel informatie van dagbestedingslocaties nodig. Hoe ging dat in z’n werk?

“Met mijn achtergrond in de gehandicaptenzorg kende ik rondom het Brabantse Uden, waar ik woonachtig ben, natuurlijk al een aantal mooie dagbestedingen. Die heb ik benaderd en zij waren de enthousiaste dagbestedingen van het eerste uur. Vanuit daar is het zich als een olievlek gaan uitbreiden. Het kost tijd en je moet vertrouwen in elkaar hebben. Daarom heb ik veel tijd geïnvesteerd in het bezoeken van locaties, wat in coronatijd soms best een uitdaging was. Wat ik heel bijzonder vond, is dat men mij bij zo’n bezoekje vaak wees op een andere dagbesteding in de buurt. Daar ging ik dan natuurlijk ook even naar toe. En dan gebeurde vaak hetzelfde, zodat ik na zo’n dag veel nieuwe contacten had opgedaan. Je ziet dan dat de dagbestedingen elkaar niet als concurrenten zien, maar het belangrijk vinden dat ze allemaal goed zichtbaar én vindbaar voor cliënten zijn. Want voor hen blijkt het soms ook lastig om zich in de kijker te spelen bij de juiste doelgroep.”

De olievlek waar Ilse het over heeft, blijkt overduidelijk als je op de website zoekt per provincie. Noord-Brabant telt inmiddels de meeste aangesloten dagbestedingslocaties. “Klopt, maar in iedere provincie zijn er al mooie dagbestedingen aangesloten. En heel Nederland bereiken is wel mijn doel.” zegt Ilse. “We zijn nog maar kort bezig en hebben nu toch al ruim 200 podiumplekken, zoals wij de aangesloten dagbestedingslocaties noemen. Met zo’n podiumplek kan een dagbesteding zelf eenvoudig informatie, foto’s en unieke kenmerken toevoegen en beheren. Hierdoor blijft de informatie altijd up-to-date. Iedere dagbesteding die gezien wil worden, kan zich aanmelden. Zo krijgen dagbestedingen de podiumplek die ze in mijn ogen ook écht verdienen!”

 

Heeft Jouwdagbesteding.nl al mooie matches opgeleverd?

“Ik heb recent de update gedeeld dat de website al 100.000 bezoekers heeft gehad, men weet ons wel te vinden! En ja, daar zijn ook al mooie matches uit voortgekomen tussen zoekende cliënten en dagbestedingen. Wij zien dat cliënten zelf berichtjes sturen naar de dagbesteding van hun keuze. We krijgen ook van zorgmedewerkers teruggekoppeld dat het zoeken zo veel makkelijker is geworden. Daar komt nog bij dat juist het digitale zoeken in deze coronatijd juist zo veilig is. Sinds kort werken we ook samen met scholen en gemeenten, die eveneens enthousiast zijn. Het geeft leerlingen de mogelijkheid zelf actief te zoeken naar een passende plek.”

Iedere dagbesteding kan zich in 10 minuten registreren op Jouwdagbesteding.nl en een podiumplek creëren. Om kennis te maken zijn de eerste 100 dagen van een podiumplek volledig gratis. Daarna betalen locaties 119 euro per jaar. “Dit bedrag is bewust laag gehouden, omdat het ook ‘leuk’ moet blijven voor de dagbestedingen en wij daarmee nog meer cliënten kunnen bereiken. Men is tot niets verplicht. Je kunt opzeggen wanneer je wilt, dus ook tijdens de eerste 100 dagen,” aldus Ilse.

Meer informatie vind je op jouwdagbesteding.nl

” Wij steunen de visie dat cliënten zelfstandig een keuze moeten kunnen maken voor een bepaalde dagbesteding. Laat de cliënt maar aan de knoppen draaien, zet ze in hun kracht en laat ze kennismaken met de mooiste dagbestedingen! ” 

Klik: Kenniscentrum Verstandelijk Gehandicaptenzorg (februari 2021)

klik-kenniscentrum-verstandelijk-gehandicaptenzorg-jouwdagbesteding

Jouwdagbesteding zorg(t) voor verbinding!

Neem vrijblijvend contact met ons op

13 + 4 =

ilse-van-www.jouwdagbesteding.nl