Route van dagbesteding naar werk
Het komt wel eens voor dat iemand naar een dagbesteding gaat en vervolgens kan doorstromen naar werk. Bijvoorbeeld wanneer iemand aan het revalideren is, dan wordt er gebruik gemaakt van dagbesteding en wanneer de persoon volledig hersteld is kan hij of zij weer aan het werk.
Hoe is de route van een dagbesteding naar werk?
De route van dagbesteding naar werk kan verschillen per persoon, afhankelijk van de mogelijkheden, interesses en vaardigheden van de persoon. Over het algemeen zijn er echter een aantal stappen die genomen kunnen worden om de overgang van dagbesteding naar werk te maken:
1. Kennismaking: De persoon maakt kennis met het werkveld en wordt begeleid bij het ontdekken van de eigen mogelijkheden, interesses en vaardigheden.
2. Werkoriëntatie: De persoon krijgt de gelegenheid om verschillende werkplekken te bezoeken en ervaring op te doen in diverse werkzaamheden, om zo te ontdekken wat bij hem of haar past.
3. Werkervaring: De persoon gaat aan de slag met werkzaamheden binnen een organisatie of bedrijf, waarbij hij of zij begeleiding krijgt van een jobcoach of arbeidsbegeleider. Dit kan via een stage of een werkervaringsplaats.
4. Begeleiding naar werk: Samen met de jobcoach of arbeidsbegeleider wordt er gezocht naar passende vacatures en sollicitaties worden voorbereid. Indien nodig worden er ook trainingen gegeven op het gebied van solliciteren, communicatie of andere werkgerelateerde vaardigheden.
5. Duurzame plaatsing: De persoon krijgt een betaalde baan bij een werkgever en wordt indien nodig nog verder begeleid op de werkvloer om zichzelf verder te ontwikkelen en te integreren in het team.
Het belangrijkste in dit traject is dat de persoon zelf gemotiveerd is om te werken, en dat er aandacht is voor de individuele mogelijkheden en beperkingen van de persoon. Een goede begeleiding en ondersteuning zijn hierbij van groot belang om een succesvolle overgang van dagbesteding naar werk te realiseren.
Wat is een jobcoach?
Een jobcoach is een professionele begeleider die mensen ondersteunt bij het vinden en behouden van werk. Een jobcoach kan ingezet worden voor mensen met een beperking, psychische problemen, langdurig werklozen of mensen die om andere redenen extra ondersteuning nodig hebben bij het vinden en behouden van werk.
De jobcoach begeleidt de persoon in kwestie bij het hele proces van het vinden van werk, van het zoeken naar vacatures en het schrijven van sollicitatiebrieven tot aan de sollicitatiegesprekken en het inwerken op de nieuwe werkplek. Ook kan een jobcoach helpen bij het aanleren van nieuwe vaardigheden en het overwinnen van obstakels die zich kunnen voordoen tijdens het werk.
Jobcoaching kan plaatsvinden op de werkplek zelf, waarbij de jobcoach samenwerkt met de werkgever en de collega’s om een goede werkplek en werkrelatie te creëren. Ook kan jobcoaching plaatsvinden op een externe locatie, zoals een werkervaringsplek, waarbij de jobcoach de persoon begeleidt bij het opdoen van werkervaring en het ontwikkelen van vaardigheden die nodig zijn op de arbeidsmarkt.
Het uiteindelijke doel van jobcoaching is om de persoon zelfstandig en duurzaam te laten werken, waarbij hij of zij zich verder kan ontwikkelen en volwaardig kan deelnemen aan de samenleving.
Met de ‘wat past bij jou’ vragenfilter, vind jij de best passende dagbesteding!
Het vinden van de juiste dagbesteding is geen gemakkelijke opgave. Want hoe weet je nu welke dagbesteding het beste bij je zou passen? Ook zijn er enorm veel verschillende dagbestedingen waaruit je kunt kiezen. Daarnaast zijn er verschillende werkzaamheden die worden verricht op een dagbesteding. Met behulp van de ‘wat past bij jou’ vragenfilter kun je voor jezelf al een bepaalde voorkeur scheppen..
Stuur een bericht naar de dagbesteding naar wens
Wanneer je een leuke dagbesteding hebt gevonden, kun je gemakkelijk een bericht naar deze dagbesteding sturen. We geven je een tip: stuur een bericht naar meerdere dagbestedingen, zodat je de kans op een mooie passende plek vergroot.
Jouwdagbesteding zorg(t) voor verbinding!