Podiumgesprek: BuitenThuisZijn

Op Jouwdagbesteding.nl kan een dagbesteding een podiumplek creëren door middel van foto’s, informatie en unieke kenmerken. Maar sommige verhalen, visies en drijfveren hebben meer ruimte nodig. Deze keer hebben wij Bart en Mendy, de eigenaren van BuitenThuisZijn, gesproken.

Wie zijn de initiatiefnemers achter BuitenThuisZijn?

Dagbesteding BuitenThuisZijn wordt gerund door Bart en Mendy, twee gedreven en enthousiaste zorgprofessionals. Bart vertelt: “Ik ben een ideële ondernemer, een sociale schakel. Op een integere en humorvolle wijze wil ik mensen verbinden door platformen te realiseren waar een ieder vanuit zijn of haar kracht bijzondere verhalen kan creëren. Met lef, maar wel doordacht en vooral een dosis wilskracht vult dit het grootste deel van mijn leven. Het is mijn levenswerk, waarbij voor mij niets onmogelijk is maar de uitdagingen mijn brandstof zijn om andersom te denken.” Daar vult Mendy op aan: “Als een ondernemend type, zet ik mij met veel energie en positiviteit in, waarmee ik een ander enthousiasmeer. Ik ben praktisch ingesteld, werk graag samen en ben loyaal. Ik ben een creatieve denker, zie oplossingen en mogelijkheden en sta bekend om mijn doorzettingsvermogen.

Bart en Mendy hebben elkaar in 2005 ontmoet door samen een muziekevenement te organiseren om een laagdrempelige ontmoeting tussen mensen met en zonder een beperking te bewerkstelligen. Met het concept ‘Senself’ hebben zij door het hele land diverse poppodia en festivals aangedaan. Beide zijn ze daarna zakelijk hun eigen koers gegaan, maar het samenwerken begon terug te kriebelen. In 2018 hebben ze de stap genomen om weer collega’s te worden en hebben zij de zorgkant bij De Koekfabriek in Rotterdam opgezet. Mendy en Bart bleken elkaar ook zakelijk nog altijd goed aan te vullen en de gedachte om samen een onderneming te starten werd daarmee bevestigd!

“Wij zijn man en vrouw, trotse ouders en sociale ondernemers met een gezamenlijke passie om een
plek te realiseren waar je volledig jezelf kunt zijn en waar we een positieve beeldvorming realiseren voor, wie door de maatschappij worden gezien als, ‘beperkt’. Met aandacht voor mens bieden wij ‘geen dag- maar KRACHTbesteding’ op de prachtige recreatieboerderij de Menmoerhoeve in Etten-Leur.” zegt Bart met een trotse glimlach. 

Visie van BuitenThuisZijn

“We willen dat ieder mens volledig kan ZIJN; in verbinding staat met zichzelf en de omgeving. Door een ontoegankelijke sociale en fysieke omgeving is dat helaas niet voor iedereen weggelegd. Vandaar dat wij ons inzetten voor de volgende visie. Wij willen een positieve beeldvorming realiseren voor wie, door de maatschappij, worden gezien als beperkt. Dit doen wij door een plek te realiseren met een sfeer waar mensen, in alle diversiteit, volledig zichzelf kunnen zijn”, aldus Mendy. 

Vanaf september 2021 bieden ze (jong)volwassenen die een grote afstand tot de arbeidsmarkt/maatschappij (arbeidskrachten) ervaren begeleiding bij het ontdekken, ontwikkelen en inzetten van hun kracht. Dit doen ze aan de hand van de erkende werkwijze; Persoonlijke Toekomstplanning en met arbeidsmatige werkzaamheden vanuit recreatieboerderij de Menmoerhoeve. Daarnaast ontwikkelen Mendy en Bart een aanbod van (ont)zorg en welzijnsactiviteiten en een plek waar ook individuen en gezinnen met een zorgvraag kortdurend kunnen verblijven en kunnen ont-moeten.

” We willen dat ieder mens volledig kan zijn; in verbinding staat met zichzelf en de omgeving! “ 

Wat maakt BuitenThuisZijn uniek?

KRACHTbesteding
Vanuit eigen kracht betekent voor ons ook vanuit eigen regie, dit is de basis in de ondersteuning die wij bieden. De voornaamste kernwaarden daarin zijn:
– Eigenaarschap: De arbeidskracht is eigenaar over zijn eigen ontwikkeling, taak en daarbinnen te nemen keuzes (zo nodig ondersteund door eigen netwerk).
– Kracht: Het Persoonlijk Toekomstplan staat in het teken van het bevorderen van het vermogen om zelf te beslissen, bepaald door kennis, vaardigheden, zelfvertrouwen en handelingsruimte.
– Motivatie: Dit begint bij plezier, een zoektocht naar wat iemand motiveert, de persoonlijke waarden, een goed welbevinden volgens eigen inzicht.
– Contacten: Betekenisvol zijn voor anderen en delen van plezier en zorgen. Het netwerk speelt een waardevolle rol in de totstandkoming van het Persoonlijk Toekomstplan.

Naast de begeleiding bij het vormgeven van het Persoonlijk Toekomstplan bieden we arbeidsmatige werkzaamheden vanuit een eigen ruimte op recreatieboerderij de Menmoerhoeve. Er is een camping, een restaurant, een feestzaal, vergaderservice, groepsactiviteiten, 12 hectare aan land met prachtig groen, er zijn dieren, een tuinkas, moestuin, er is echt van alles te doen. En zit jouw smaak er niet tussen dan gaan we daar samen naar opzoek. Zolang het jou maar plezier geeft. Jouw kracht bepaald!

Onderscheidend
De sociale innovatie van ‘BuitenThuisZijn’ is het maatschappelijk circulair ondernemerschap. We creëren een sociaal duurzame cyclus, waarmee we de verspilling van menselijke krachten willen stoppen.
Met inkomsten uit activiteiten, verblijf, Wmo, Wlz, subsidies en kennis van de gemeenschap (vrijwilligers) begeleiden wij (jong)volwassenen die een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt/maatschappij ervaren in het ontdekken, ontwikkelen en inzetten van hun kracht > dit verbetert het welzijn van de vrijwilligers en de arbeidskrachten > zij geven dat terug aan de maatschappij door de gasten bij de Menmoerhoeve, de activiteiten en het toekomstige verblijf, te ontzorgen en te ontmoeten > dit verbetert het welzijn van de gasten, tevreden gasten leidt tot nieuwe gasten. De door de maatschappij bestempeld als ‘hulpbehoevenden’ worden de ‘hulpverleners’!

Wij geloven erin dat dit bijdraagt aan een positieve beeldvorming van mensen met een beperking hetgeen er aan bijdraagt dat ieder mens volledig kan ZIJN; in verbinding staat met zichzelf en de omgeving.

Wat staat er komende tijd op de planning?

“We willen kleinschalige krachtbesteding blijven bieden en daarbinnen zoveel mogelijk (jong)volwassenen een thuis buiten hun huis bieden waar ze zichzelf kunnen zijn. Daarnaast willen we (samen met de doelgroep) een aanbod van (ont)zorg en welzijnsactiviteiten realiseren en een plek waar ook individuen en gezinnen met een zorgvraag kortdurend kunnen verblijven en ont-moeten” aldus Bart.  

Kennismaken met
BuitenThuisZijn?

In de podiumplek van BuitenThuisZijn kun je meer informatie lezen. Bart en Mendy sluiten af met: “Je kiest voor ons wanneer je dat zelf wilt. En daar kun je achter komen door vrijblijvend kennis met ons te maken en eventueel twee dagdelen op locatie mee te lopen. Door voor ons te kiezen, kies je vooral voor jezelf!”

Jouwdagbesteding zorg(t) voor verbinding!

Neem vrijblijvend contact met ons op

15 + 10 =

ilse-van-www.jouwdagbesteding.nl