Dit is een leuke activiteit voor in de zomer

Wat heb ik veel blotevoetenpaden gemaakt samen met cliënten. De voorbereiding was vaak het allerleukst. Samen met hen ging ik dan opzoek naar materialen die we konden gebruiken voor het pad. Het leukste is natuurlijk als cliënten zelf mogen meebeslissen want dan zijn ze pas echt gemotiveerd om deel te nemen aan de activiteit. 

Vaak zie je dat er materialen gebruikt worden om de handen te prikkelen zoals voelbakken of bepaalde stofjes die worden aangeboden. Een blotevoetenpad is net wat specialer en ook makkelijk te maken!

Ik geef je een aantal tips die je als materialen kan gebruiken voor het maken van een gemakkelijk blotenvoetenpad.

 

Maak een bed van schuursponsjes

Zorg dat je een aantal plastic bakken klaar hebt staan waar je de materialen in kan leggen. Je kan als materiaal schuursponsjes gebruiken. Het voordeel hiervan is dat je het aan twee kanten kan gaan gebruiken. Iedereen heeft wel een aantal schuursponsjes in de schoonmaakkast liggen.

Begin met de zachte kant van de schuursponjes. Leg deze in strak in een bak zodat je niet kan wegglijden wanneer je op de sponsjes gaat staan. Je kan ook nog de sponsjes nat maken dan krijg je weer een ander gevoel aan de voeten. Wie durft daarna ook over de ruwe kant van de sponsjes te lopen? 

Laat cliënten twee soorten pasta’s kiezen 

Hoe leuk is het om twee bakken te vullen met twee verschillende soorten pasta’s. Dit zal heel verschillend aan de voeten voelen. Ook kan je cliënten laten kiezen of ze het ongekookt of gekookt willen hebben. Dus een harde structuur of juist lekker glibberig tussen de tenen?!

Wanneer je gebruik gaat maken van gekookte pasta kies dan wel voor een bak met water na deze glibberige pasta zodat de voeten meteen weer schoon zijn!

Kies je voor een warme of een koude bak water?

Er zit veel verschil in het gevoel of je met je voeten in een warm of koud badje water stapt. Kies je voor normaal kraanwater of maak je het nog wat specialer met zeep erin zodat het ook een kleurtje krijgt. Ook de geur doet nog wat. Altijd lekker als de voeten weer lekker ruiken!

Het is niet alleen voelen met de voeten

Tijdens het maken van het blotevoetenpad en tijdens de uitvoering kan je veel verschillende vragen aan de cliënten stellen. Op die manier kan je hen ook nog wat kennis meegeven.

Vergeet je geen foto’s en filmpjes te maken? Dan kunnen cliënten daarna met behulp van de foto’s aan andere mensen vertellen wat ze hebben gemaakt en hoe ze het vonden!

Sluit de activiteit met elkaar af

Ik merkte vaak dat cliënten vaak hyper konden worden van deze activiteit. Daarom vond ik het belangrijk om gezamenlijk en rustig af te sluiten. Zorg voor een rustgevend muziekje en zorg voor een opgeruimde en prikkelvrije omgeving. Ga dan nog even samen de voeten wassen en misschien vinden een aantal cliënten het ook fijn om nog een voetenmassage te krijgen en daarna laten insmeren met een crème?