Deze dagbesteding heeft een contract met de gemeente
Stichting De Buitenkansen is een initiatief van neven Hein en Sander,
boer en begeleider. Op de boerderij van Hein wordt arbeidsmatige dagbesteding aangeboden. Ook bezit de familie een stuk bos waar gewerkt wordt.
De Buitenkansen biedt zinvol werk met toegewijde begeleiding
aan mensen die (weer) een stap willen zetten in de richting van
(betaald) werk, maar ook voor mensen die zich anderszins willen
ontwikkelen of willen herstellen na een mindere periode in het leven.
Wij bieden:
– arbeidstraining / arbeidsmatige dagbesteding
– sociale reïntegratie
– werkervaring
– ambulante begeleiding
Uit een artikel over het eerste jaar dat de stichting actief is: De eerste deelnemers van De Buitenkansen zijn gestart met het snoeien van de akkerranden. Boer Klaasen wil zoveel mogelijk natuur en cultuur met elkaar verbinden. Een manier in deze is om de begroeiing van de akkerranden ruimte geven. De tweede taak was om bepaalde gewassen (St. Jakobskruiskruid, distels) uit het weiland te verwijderen. De boerderij is biologisch, dus dit kan niet met gif gebeuren. Dat doen we met de hand, de schop, soms de bosmaaier en we zijn aan het oefenen met een ouderwetse zeis.
Daarna werd ook het schoonmaken van de stallen onderdeel van de dagelijkse routine. Ook het ‘openmaken’ van de maiskuil, zodat het voer naar de koeien gebracht kon worden, werd een taak die de deelnemers met veel verantwoordelijkheid op zich gingen nemen.
In de herfst verplaatsen de activiteiten zich deels naar het stukje bos dat de familie bezit in het dorp. De dode bomen moesten omgezaagd en naar de boerderij gebracht worden, waar het hout tot stammetjes gezaagd werd en later gekloofd met een kloofmachine, achter de tractor. Een activiteit waar telkens naar uitkeken wordt. Ook omdat daarna het hout verkocht kon worden, wat veel voldoening geeft.
Voor het voorjaar van 2023 staat het opzetten van een flinke moestuin op het programma.
Naast de routine die na een klein jaar ontstaan is, is er op de boerderij ook altijd ruimte voor eigen initiatieven en ideeën van de deelnemers. De moestuin is daar een voorbeeld van. De enige voorwaarde is dat de activiteiten een functie hebben binnen de bedrijfsvoering van de boerderij of het onderhoud van het bos. Het werk wordt vaak met de hand gedaan, maar de ondersteuning van een machine (loader, tractor, bosmaaier) is zeker niet uitgesloten.